Dunavecsei Református EgyházközségDunavecsei Református Kollégium - Általános Iskola, Középiskola és Kollégium

Ifjúsági tábor - Homoródszentmárton (2022.07.16-22.)

Sándorné Ablonczy Zsuzsa

Hosszú idő után újra lehetőségünk nyílt, hogy erdélyi testvértelepülésünk ifjaival közös táborban vegyünk részt Homoródszentmártonban.
Szombaton reggel két autóval indultunk útnak - 4 felnőtt és 10 ifjú / gyermek. A másfél óráig tartó határátlépés után Déván megálltunk, hogy megnézzük a várat. A felvonót éppen felújították, így nem működött. A csapat vállalkozó kedvű tagjai a hegyet megmászva hódították meg a várat, míg a kevésbé vállalkozók a vár alatti szabadidőparkban töltötték az időt, a játszótéren. A hosszú utazás után, fél 10 felé értünk a szentmártoni gyülekezet vendégházához, ahol a lelkipásztor házaspár finom, meleg vacsorával várt bennünket. 

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Vasárnap délelőtt részt vettünk az ünnepi istentiszteleten, ahol a templom megújult bútorzatáért adott hálát a gyülekezet. Az igehirdetés után énekszóval köszöntöttük ifjainkkal a jelenlévőket, majd dr. Sata Attila énekelt feleségével, és Szász Izabella adott elő egy népdalt (Iza többekkel együtt egész héten velünk volt a táborban). Bajusz Katinka bemutatta a kazettákat, melyeket ő tervezett és festett meg. Nagyon érdekes volt hallgatni, amint elmondta, mit miért és hogyan készített el. (Cikk a hálaadó istentiszteletről: ITT) Délután Székelyudvarhelyen jártunk, a Mini Erdély Parkban. Mindenkit elbűvölt a sok-sok makett, az érdekes látnivalók. Megnéztük a székelykapu kiállítást is. Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Hétfőn (és minden nap) délelőtt áhítaton vettünk részt, ahol Jézus szenvedéséről, kereszthaláláról, feltámadásáról beszélgettünk. Áhítat után Alsórákosra utaztunk, ahol szebbnél-szebb természeti jelenségeket nézhettünk meg. Jártunk egy kialudt vulkán közepében, bazaltoszlopok lábánál, egy régi kőbánya mélyén képződött tónál (Smaragd-tó), és a helyi Siklós-Bethlen várkastélyt is megnéztük. A fantasztikus, élménydús nap után a nálunk korábban többször is táborozó Krisztián szülei láttak vendégül bennünket vacsorára. 

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kedden Szentegyházán, a Napsugár Panzió strandján töltöttük a délutánt. A víz enyhén sós és kellemesen meleg volt, mindenki nagyon élvezte a fürdőzést.

Kép címe

Szerdán Székelyvarságra utaztunk, ahol először a Csorgókő-vízeseét néztük és másztuk meg. A hegytetőn málnáztunk is, hála Istennek medvével nem találkoztunk. A vízesés után felmentünk a hegytetőre a kilátóhoz, ahol a gyerekek kőből kirakva otthagyták a  kezük nyomát - IFI 22. Hazafelé Zeteváralján megálltunk, hogy közelebbről megnézzük a víztározót. A bátrabbak fürödtek is a vízben. 

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Csütörtökön helyben kirándultunk. Elsétáltunk a Múlt idők házához, ahol László Árpád beszélt a régi paraszti élet eszközeiből összeállított gazdag gyűjteményéről. A nagyon érdekes bemutatóból sokmindent megtudhattunk, megismerhettünk. Este bográcsozás mellett énekeltünk, beszélgettünk, játszottunk a helyiekkel közösen.

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Kép címe

Pénteken indultunk haza. Útközben már nem álltunk meg sehol kirándulni, s a határon is sikerült fél óra alatt átjutni. Fél 6 körül értünk haza. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a nagyszerű utazáson, és együtt lehettünk a homoródszentmártoni református fiatalokkal.