Dunavecsei Református EgyházközségDunavecsei Református Kollégium - Általános Iskola, Középiskola és Kollégium

2022.12.26 - 2023.01.01.

Sándorné Ablonczy Zsuzsa

December 26. Hétfő

Áldás, békesség!                                                                                                 

Lukács evangéliuma 8. rész 40-56: „40. Amikor Jézus visszatért, a sokaság örömmel fogadta, mert mindnyájan várták őt. Ekkor egy Jairus nevű ember jött hozzá, aki a zsinagóga elöljárója volt; és Jézus lába elé borulva kérlelte, hogy jöjjön el a házába, mivel egyetlen leánya, aki mintegy tizenkét éves volt, halálán van. Menet közben a sokaság minden oldalról szorongatta. Ekkor egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásos volt, (és minden vagyonát az orvosokra költötte,) de senki sem tudta meggyógyítani, odament, hozzáférkőzve megérintette a ruhája szegélyét, és azonnal elállt a vérfolyása. Jézus ekkor ezt kérdezte: "Ki érintett engem?" Amikor mindnyájan tagadták, Péter így válaszolt: "Mester, a sokaság szorongat és tolong körülötted!" De Jézus ezt mondta: "Valaki érintett engem, mert észrevettem, hogy erő áradt ki belőlem." Mikor az asszony látta, hogy nem maradhat észrevétlen, remegve előjött, eléje borult, és elbeszélte az egész nép előtt, hogy miért érintette meg őt, és hogy miként gyógyult meg azonnal. Jézus pedig ezt mondta neki: "Leányom, hited megtartott téged, menj el békességgel!" Még beszélt, amikor jött valaki a zsinagógai elöljáró házától, és így szólt: "Leányod meghalt, ne fáraszd tovább a Mestert!" Amikor Jézus ezt meghallotta, ezt mondta neki: "Ne félj, csak higgy, és meggyógyul." Amikor bement a házba, senkit sem bocsátott be, csak Pétert, Jánost, Jakabot, meg a kislány apját és anyját. Mindnyájan sírtak és gyászolták a leányt, de ő így szólt hozzájuk: "Ne sírjatok, nem halt meg, csak alszik!" Erre kinevették, mert tudták, hogy meghalt. Ő azonban megfogta a leány kezét, és szólította: "Leányom, ébredj!" Ekkor visszatért bele a lélek, és azonnal felkelt. Jézus pedig meghagyta, hogy adjanak neki enni. Szülei nem tudtak hová lenni az ámulattól, ő pedig megparancsolta nekik, hogy senkinek ne mondják el, ami történt.”

A karácsony csodája: ISTEN EMBERRÉ LETT, nem egy napos csoda. Mondhatom úgy is, hogy azóta minden napunk karácsony lehet. Azt a karácsonyt nem nekünk kell drága pénzen rengeteg munkával megteremteni. Az a karácsony a szívünkben születik. Lehet, hogy éppen forró nyár van, vagy keserű bánat, mert meghalt, akit nagyon szerettünk. De amikor ISTEN FIA hozzánk lép, átlép a küszöbünkön, akkor felragyog a szívünkben a FÉNY, s ámulattal nézem csodáját. Lehet, hogy meggyógyul a gyógyíthatatlan gyermekem. Lehet, hogy el kell temetnem Őt, de lelkemben mégis ott ragyog mindennél fényesebben, világosabban a Mennyország reménysége. A legnagyobb fájdalomban is felragyog Ő, ha Őt keresem. Nem késik. Sokszor úgy tűnik, jönnie kellene már, hogy megelőzze a nagy bajt. De Ő csak éppen időben jön. Nem sürgethetem, de kitárt szívvel köszönthetem, s velem marad.

Úr Jézus, köszönöm, hogy a legnagyobb sötétségben gyújtasz világosságot. Köszönöm, hogy hozzám is eljöttél. Köszönöm, hogy a gyülekezetünkbe is eljöttél. Áldunk Téged, Aki kezedben tartod minden dolgunkat. Ámen

1.Itt állok jászolod felett, ó, Jézusom, szerelmem, Eljöttem, elhoztam neked, amit kezedből nyertem; Vedd elmém, lelkem és szívem, Hadd adjam néked mindenem, Hogy kedves légyek néked!     

2. Nem éltem még e föld színén: te értem megszülettél; Még rólad mit sem tudtam én: tulajdonoddá tettél; Még meg sem formált szent kezed, Már elválasztál engemet, Hogy társam légy e földön.  

3. Halálban, éjben vártam én: fölkelt a nap rám véled. Terólad ömlik rám a fény: a béke, boldog élet, A lélek ékességei; Belőlük hitnek mennyei Szép tisztasága árad. 

4. Csak nézlek boldog szívvel, és nem győzlek nézni téged, Szóm és erőm mind oly kevés, hogy elmondhassa néked: Bár felfoghatna tégedet Az emberszív és ismeret, Hogy megfejthesse titkod!

5. Megváltóm, egy kérésemet nem vetheted meg nékem: Hogy szívem mélyén tégedet hordoz-hatlak, remélem, És bölcsőd, szállásod leszek; Jövel hát, tölts el engemet Magaddal: nagy örömmel!


December 27. Kedd

Áldás, békesség!                                                                          

Lukács evangéliuma 9. rész 1-11. versei: „Miután összehívta a tizenkettőt, erőt és hatalmat adott nekik minden ördög felett, és a betegségek gyógyítására. Aztán elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát, és gyógyítsanak. Ezt mondta nekik: "Semmit ne vigyetek az útra, se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt, két-két alsóruhátok se legyen. Amikor betértek egy házba, ott maradjatok, és onnan induljatok tovább. Ha valahol nem fogadnak be titeket, amikor kimentek abból a városból, verjétek le még a port is lábatokról, bizonyítékul ellenük." Útra keltek tehát, és jártak faluról falura, hirdették az evangéliumot, és gyógyítottak mindenütt. Heródes, a negyedes fejedelem meghallotta mindazt, ami történt, és zavarban volt, mert némelyek azt állították, hogy János támadt fel a halálból, némelyek azt, hogy Illés jelent meg, mások pedig azt, hogy a régiek közül támadt fel valamelyik próféta. Heródes ekkor így szólt: "Jánost lefejeztettem, de ki lehet ez, akiről ezeket hallom?" És látni akarta őt. Amikor az apostolok visszatértek, elbeszélték neki mindazt, amit tettek. Akkor maga mellé vette őket, és elvonult velük külön egy Bétsaida nevű városba. De amikor a sokaság észrevette, utánament. Jézus örömmel fogadta őket; beszélt nekik az Isten országáról, és a gyógyulásra szorulókat meggyógyította.”

Karácsony utáni első hétköznapot éljük. Visszazökken minden a régi kerékvágásba? Ha a karácsonyunk valódi volt, nem pénzen megvásárolt csillogás, akkor lehetetlen, hogy úgy menjünk tovább, hogy „végre ez is elmúlt”. A karácsony öröme NE múljék el a lelkünkből! Amikor Jézus Krisztus magához ölelt, tanítványává tett és feladatot bízott rám. Rád is bízott, ma is bíz rád. Mindenkinek magának kell megérteni a saját feladatát. S az ÜNNEP örömével megtelve indulhatunk a feladatunkat végezni. Ez nem a szürke hétköznapok robotját jelenti. JÉZUS KRISZTUSTÓL KAPOTT FELADAT ÖRÖM. Ő ERŐT AD HOZZÁ. Nem magunktól, a magunk esze után kell indulnunk. A faladatot Ő adja, s az erőt is Tőle kérhetjük el hozzá, mert Ő adja. A magam elképzeléseibe mindig belebukom. Krisztus parancsának teljesítése, ha lehetetlennek is látszik, kiderül róla mindig, hogy lehetséges.

Örömmel olvasom, hogy az Úr Jézus tudja, hogy közben elfáradunk. Viszi a tanítványait pihenni. Erről a „pihenésről” persze azonnal kiderül, hogy ez nem „wellness hétvége”. Jön a sokaság „elrontani” a pihenést… És? Jézus örömmel fogadja őket! Hogy lehetséges ez? Amikor nem kínos robotként olvasom az igét, s imádkozom, akkor Isten szent jelenlétével telik meg a szívem, s ez megújít, megpihentet, erőt ad, sőt örömet.

Úr Jézus kérlek, hadd pihenjek meg minden nap a Te szavad mellett, a Te jelenlétedben. S ajándékozd meg kérlek, gyülekezetünket is ezzel. Ámen

208. ének:

1.Jöjj, mondjunk hálaszót Hű szájjal és hű szívvel, Mert rajtunk itt az Úr Nagy csoda dolgot mível. Már anyaölben is Volt mindig gondja ránk. A sok jót, mellyel áld, Ki sem mondhatja szánk.            

2. Dús kincséből az Úr Jó békességet adjon, Hogy szívünkben a kedv Víg és derűs maradjon. Ne hagyja híveit Bú-bajban sohasem; A rossztól óvja meg Itt s túl ez életen.

3. Az Atyát és Fiút És a Szentlelket áldom; A menny Urát, kiben Szent egybe forrt a három; Aki úgy szól ma is, Ahogy régente szólt, Nem változik: Az Ő, És az lesz, aki volt.


December 28. Szerda

Áldás, békesség!                                                                         

Lukács evangéliuma 9. rész 12-17. versei: „Amikor a nap már hanyatlani kezdett, a tizenkettő odament hozzá, és ezt mondta neki: "Bocsásd el a sokaságot, hadd menjenek el a környező falvakba és településekre, hogy ott megszálljanak, és élelmet szerezzenek, mert itt lakatlan helyen vagyunk". Ő azonban ezt mondta nekik: "Ti adjatok nekik enni!" Ők így válaszoltak: "Nincs nálunk több, mint öt kenyér és két hal, hacsak el nem megyünk, és nem veszünk eledelt ennek az egész sokaságnak". Ugyanis mintegy ötezer férfi volt ott. Jézus erre így szólt tanítványaihoz: "Ültessétek le őket csoportokba ötvenenként!" Így tettek, és leültették valamennyit. Ő pedig vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta, megtörte, és a tanítványoknak adta, hogy tegyék a sokaság elé. Ettek és jóllaktak mindnyájan; azután összeszedték a megmaradt darabokat, tizenkét kosárral.”

Este van. Éhesek vagyunk. Valamit tenni kell. Mit tegyünk? Szabaduljunk a problémától: oldja meg ki-ki maga. Hm. Hányszor szeretném így élni az életet! Nem az én problémám.. nincs közöm hozzá… Lám, az Úr Jézus ma is KÖZÖSSÉGBEN gondolkozik. Együtt hordoztuk a nap egyik részét, most együtt éljük a másikat.

„Adjatok nekik enni!” Nem elhordozhatatlan terhet akar az Úr Jézus a tanítványai vállára tenni. S amikor hasonló helyzetbe kerülünk – igaz, nem sok esélyünk van rá, hogy 5000 férfinak ennünk kell adni -, ránk sem elviselhetetlen terhet akar tenni. Egyet azonban igen: bízzuk a problémát Őrá. Kérjünk Tőle segítséget, sőt a megoldást. No meg azt, hogy azt, ami nálunk van, azt elővegyük, közkinccsé tegyük. Kellett, hogy ne rejtegessék az 5 kenyeret, meg a 2 halat. Kellett, hogy engedelmeskedjenek Jézus szavának. S meglátták a csodát.

Ma is így van: Nem rejtegethetem önzőn azt, ami az „enyém”. Odaadom. Engedelmeskedek annak, amit Jézus mond. S meglátom a csodát. Lehet, hogy senki más nem látja, csak én. De a csoda történik.

Úr Jézus áldalak a csodáidért, amiket csak akkor élhettem meg, ha kész voltam engedni akaratodnak. Köszönöm, hogy ilyen engedelmességre öleled egybe a gyülekezetünket is. Köszönöm, hogy Te készíted új Pásztorunkat is. Ámen

724. ének:

1. Jézus, nyájas és szelíd, Láss meg engemet, Hallgassad meg, hű Meg-váltóm, gyermekedet!    

2. Bűnöm láncát oldja fel Kegyelmed s a hit; Törjed össze balga szívem bálványait!  

3. Szabadságot adj nekem És tiszta szívet, Vonj magadhoz, Jézusom, hogy járjak veled!        

4. Vezess engem utadon: Magad légy az út, Melyen lelkem a halálból életre jut.    

5. Jézus, nyájas és szelíd, Láss meg engemet: El ne engedd, hű Megváltóm, már kezemet!


December 29. Csütörtök

Áldás, békesség!                                                                     

Lukács evangéliuma 9. rész 18-22. versei:Történt, hogy amikor egyszer magában imádkozott, és csak a tanítványok voltak vele, megkérdezte tőlük: "Kinek mond engem a sokaság?" Ők így válaszoltak: "Keresztelő Jánosnak, de némelyek Illésnek; némelyek pedig azt mondják, hogy a régiek közül támadt fel valamelyik próféta". Ő ekkor így szólt hozzájuk: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így felelt: "Az Isten Krisztusának". Jézus ekkor rájuk parancsolt, hogy ezt senkinek se mondják el. Majd azt mondta, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, el kell vettetnie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, és meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia.”

Kinek mondod Jézust? Kicsoda nekem Jézus? Megtanult mondatokat tudunk mondani… Református iskolánk első tanévének végén együtt mentünk táborozni a Velencei tó partjára. Ott volt egy keresztyén busz. Várt bennünket. Felszálltunk. Aki várt, kérdezett: „Gyerekek! Hallottatok már az Úr Jézusról?” „Igen!” – hangzott a válasz, hiszen minden tanítási napot áhítattal kezdtünk, s kezdünk ma is. „És mit tudtok róla?” – jött a következő kérdés. Végigsuhant az agyamon a gondolat: mit fognak most mondani? Annyi mindent tanultunk egy év alatt. Nem hagytak sokáig töprengeni. Megszólalt Vera: „Azt, hogy meghalt értünk.” Drága Verám, vajon még mindig tudod-e? Érted-e? Átélted-e, hogy érted halt meg?

S Te, aki olvasod most ezeket a sorokat, kinek mondod az Úr Jézust?

Én kinek mondom? Igen, Ő Isten Fia. Az életem SZABADÍTÓ KRISZTUSA. Nélküle már nem élnék. Örökéletre Megmentő Uram Ő.

Úr Jézus, köszönöm, hogy nem hagytál magamra, amikor mély veremben éreztem az életemet, amikor minden értelmetlen és kilátástalan volt. Köszönöm, hogy Szabadítómmá lettél. Köszönöm, hogy gyülekezetünknek, iskolánknak, s a bennük élőknek is Te vagy Szabadítója. Köszönöm, hogy legnagyobb gondunkat ma is Hozzád vihetjük. Légy áldott ezért. Ámen

485. ének:

1.Jézus, világ megváltója, Üdvösségem megadója, Megfeszített Isten Fia, Bűnömnek fán függő díja: Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.           

2. Szent kereszteden kereslek, Szomorú szívvel szemléllek, Mert így gyógyulást reménylek: Moss meg szent véredben s élek. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.       

3. E keresztről, én Reményem, Tekints reám szerelmesen, Épen téríts hozzád engem, Mondván: bűnöd elengedtem. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.        

4. Ne gerjedezz vétkem ellen, Sőt véreddel kegyelmesen, Ily mocskos beteget, híven Moss meg, s bűntől üres lészen. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem. 

5. Engem ily nagy szerelmedből, Végy hozzád szent kegyelmedből, Vegyek erőt keresztedből, És végbúcsút bűneimtől. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.            

7. Ez keserves halálodért, Melyet felvettél éltemért, Vedd szívemet mindezekért, Megérdemlett jutalmadért. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.     

 9. Engem, bűnöst, kérlek, ne hagyj, Halál rabját kínra ne adj; Sőt, ha eljő majd halálom: Szent jobbodra engedj állnom. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.


December 30. Péntek

Áldás, békesség!                                                                       

Lukács evangéliuma 9. rész 23-27. versei: „Azután így szólt mindnyájukhoz: "Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszti vagy romlásba viszi? Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében. Bizony, mondom néktek, vannak az itt állók között némelyek, akik nem ízlelik meg addig a halált, amíg meg nem látják az Isten országát."”

„Aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt.” Ó, mennyi mindent megteszünk a saját életünk megmentésért, vagy szeretteink életéért. Igazából egész életünkben ezen dolgozunk. Erre való a sok testedzés, „egészséges étkezés”, „lelki békénk” keresése, s ki tudja még mi. Lehet, hogy mindezek évekkel hosszabbítják az életünket, de meg nem mentik. Amíg a testi „egészségemen” „dolgozok”, addig meg kell látnom, hogy egyszer bizony elmúlik minden.

„Olyan kincsre vágyunk, mi nem marad nálunk. Kavics lesz a gyémánt, elmúlik a lét s vágy. Mind, ami érték volt, mind amiért küzdöttél, itt marad nélküled. Elmégy, ahogy eljöttél ide. Nem ez a drága kincs, ami kell neked! Jézus örök egyedül, hát Őt kell keresned.

Amit ma úgy vársz még, holnapra majd árnyék. Minden mulandóság, Jézus a valóság! Mind, ami érték volt, mind amiért küzdöttél, itt marad nélküled. Elmégy, ahogy eljöttél ide. Nem ez a drága kincs, ami kell neked! Jézus örök egyedül, hát Őt kell keresned.” (Vándor Gyula)

Aki nem önmagáért, nem önmagának él, az örökkévalót kap ajándékba. „Nem bolond ki érte él és Őt választja mindenben, ki hűen fogja két kezét. Ki kincset lelt a szívében mely minden pénznél többet ér, mert nem bolond, kiérte él.”

„De semmivel sem gondolok, még az én életem sem drága nékem, csakhogy elvégezhessem az én futásomat örömmel, és azt a szolgálatot, melyet vettem az Úr Jézustól, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról.” (Apostolok cselekedetei 20:24.)

Úr Jézus add, hogy ne ehhez a földi életemhez ragaszkodjak minden áron, hanem Hozzád. Áldd meg ezzel a hittel a gyülekezetünket is. Ámen

762. ének:   

1.Uram, tied vagyok én, Magadnak alkottál, A világnak kezdetén Már kiválasztottál.   

2. Ma is rólad neveznek Engem keresztyénnek, Dicsőségét nevednek Hirdetem, míg élek. 

3. Uram, tied vagyok én, Oltalmad takargat,  A Mindenható ölén Találtam nyugalmat.  

4. Te viselted gondomat, Míg felnövekedtem, Reád bízom magamat Egész életemben.   

5. Uram, tied vagyok én, Tőled hitet kaptam, Hogy a próbák tengerén Hozzád ragaszkodjam.

6. Ördög, halál, bűn, világ Mind ellenem támad: Szívem tehozzád kiált, S békére lel nálad.

7. Uram, tied vagyok én Életben-halálban, Az öröklét küszöbén Átlépek majd bátran.

8. Add, Uram, hogy testemtől Lelkem könnyen váljon, Mikor a kürt megzendül, Kegyelmet találjon.


December 31. Szombat

Áldás, békesség!                                                                    

Lukács evangéliuma 9. rész 28-36. versei: „E beszédek elhangzása után mintegy nyolc nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jánost és Jakabot, és felment a hegyre imádkozni. Imádkozás közben arca elváltozott, és ruhája fehéren tündöklött. És íme, két férfi beszélt vele: Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelenve, élete végéről szólottak, amelynek Jeruzsálemben kell beteljesednie. Pétert és társait pedig elnyomta az álom. Amikor azonban felébredtek, látták az ő dicsőségét, és azt a két férfit, akik ott álltak vele. És amikor azok távozni akartak tőle, azt mondta Péter Jézusnak: "Mester, jó nekünk itt lennünk, készítsünk három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek." De nem tudta, mit beszél. Alighogy ezt kimondta, felhő támadt, és beárnyékolta őket. Nagyon megrémültek, amikor a felhőbe kerültek. És hang hallatszott a felhőből: "Ez az én Fiam, akit kiválasztottam, reá hallgassa-tok!" Amikor a hang hallatszott, Jézust egyedül találták. Ők pedig hallgattak, és azokban a napokban senkinek nem mondtak el semmit a látottakról.”

Imádkozni és együtt imádkozni. Az Úr Jézus megengedi ennek a három tanítványnak, hogy az Atyával való legbensőbb közösségében részt vegyenek. Sőt meghívja őket. Egyszer majd a Gecsemáné kertjében újra ezt teszi. Ott is, itt is elaludtak… S mégis átélték a csodát, a „jó nekünk itt lennünk” csodáját. Esztendő utolsó napján számot vethetünk az életünkkel imádságban, Isten előtt. Jó, ha nem alszunk el közben… Boldogok vagyunk, ha hálaadásra nyílik ajkunk. Boldogok vagyunk, ha mi is készek vagyunk a mi Urunkkal megbeszélni a jövőt. Az imádság nagy ajándék. Erőt kapunk közben a mi Urunktól. Nagyon nagy ajándék, ha társakat is kapunk az imádkozásban. Átélhetjük a gyülekezet közösségében a csodát, hogy jó nekünk itt lennünk.

Úr Jézus, köszönöm, hogy ma imádságra hívsz. Köszönöm, hogy szívem megtelhet a Te végtelen jelenléted ajándékával. Köszönöm a gyülekezetünk jelenét, s köszönöm, hogy a jövőjét is Te készíted, s Tőled kérhetjük el. Áldott légy, Uram. Ámen

1.Az Úrnak jóvolta napjainkhoz napokat told, Melyeket bizonyos részekre oszt a nap és hold; Nyomain e két vezetőnek Tél, tavasz, nyár és ősz eljőnek, Engedvén a bölcs Teremtőnek.          

2. Jó Atyánk, az elmúlt esztendő minden szakasza Jóságod tanúja, szívünknek nincs rád panasza; Bizony, az Úr minket kedvellett, Mert lelki adományi mellett Megadta, ami nékünk kellett.    

3. Úr Isten, ki minket sok áldásiddal töltél be, Az új esztendővel jó kedved ne szakaszd félbe Áldd meg kezdetét s végét ennek, Hogy midőn napjai lemennek, Mondhassuk : dicsőség Istennek!  

4. Vigyázz híveidre s hab közt hánykódó hajódra, Vigyázz szolgáidra s minden előljáróinkra, Kiktől néped úgy legeltessék, Hogy igazság és jó békesség Egymást csókolva ölelgessék.

5. E gyülekezeten, mely e helyre telepedett, Könyörülj, Úr Isten, bővítsd rajta kegyelmedet, Áldd meg nagyjait, kicsinyjeit, Mind köz, mind tanácsos rendeit; Töröld el a sírók könnyeit!                

6. Adj vidám órákat, ha nekünk azt jónak látod, Békességes tűrést, ha vessződet ránk bocsátod; Ha több esztendőt nem számlálunk, S ma vagy holnap innen megválunk: Add, hogy légyen boldog halálunk!


Január 01. Vasárnap

Áldás, békesség!                                                                           

Lukács evangéliuma 9. rész 37-45. versei: "A következő napon, amikor lejöttek a hegyről, nagy sokaság ment eléje. És ekkor egy ember így kiáltott a sokaságból: „Mester, kérlek, tekints a fiamra, mert ő az én egyetlenem. Időnként valami lélek ragadja meg, és hirtelen kiáltozni kezd, rázza őt és tajtékzik, és nehezen távozik tőle, miután meggyötörte. Megkértem tanítványaidat, hogy űzzék ki, de nem tudták.” Ekkor Jézus így szólt: „Ó, hitetlen és elfajult nemzedék, meddig leszek még veletek, és meddig szenvedlek még titeket? Vezesd ide a fiadat!” Még feléje tartott a fiú, amikor leteperte az ördög és megrázta. Jézus azonban ráparancsolt a tisztátalan lélekre, meggyógyította a gyermeket, és visszaadta az apjának. Ekkor mindnyájan elámultak az Isten nagyságán. Amikor mindnyájan csodálkoztak azon, amit tett, ezt mondta tanítványainak: „Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat: az Emberfia emberek kezébe adatik!” De ők nem értették ezt a kijelentést, mivel el volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják. És féltek őt megkérdezni a kijelentés értelméről."

Új esztendőt kezdünk. De jó, ha a tegnapi ige örömével, a bensőséges imádságban kapott erővel. Így is részünk lehet benne, hogy „kérnek bennünket és mi nem tudjuk”.

És nem tudunk harcba szállni a Gonosz hatalmával szemben, csak akkor, ha az Úr Jézus ad rá hatalmat. Kedden olvastuk, hogy: „Miután összehívta a tizenkettőt, erőt és hatalmat adott nekik minden ördög felett, és a betegségek gyógyítására. Aztán elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát, és gyógyítsanak.” Jézus ad hatalmat, amikor Ő akar. Ha én erőlködök magamtól, csak kudarcot vallok. Az imádság, a Tőle kért erő és alázat legyen kísérőnk ebben az esztendőben. Szükségünk van Rá. Nélküle a saját életünk is kudarcot vall, és segíteni sem tudunk másokon.

Úr Jézus, áldjuk szent nevedet az új esztendőért. Köszönjük az új lehetőségeket. Köszönjük, hogy nem kell egyedül nekivágni az ismeretlen útnak. Köszönjük, hogy a sötétségben a Te szavad lesz világosságunk. Köszönjük, hogy Te vezeted a gyülekezetünket minden dolgában. Könyörülj meg rajtunk, hogy egyetlen napon se menjünk a saját eszünk után. Vezess bennünket a Te utadon. Magad légy az Út. Ámen

844. ének:

1.Az Úr vezessen végig az úton, szerteszét ha sodor is a sors, Mert ha Őbenne bízva bízunk, nagy örömben majd találkozunk. És míg újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő, És míg újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő!    

2. Letér az útról a gyarló ember, ám lelkében Jézus hangja súg, Kövesd e hangot, azt mondja néked: „Én vagyok az élet és az út!” Meglásd, újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő! Meglásd, újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő!